Naravna kozmetika

Blagodejni učinki konopljinega olja na kožo

Konoplja izvira iz Azije. Uporabljali in gojili so jo že celo pred samim razvojem pisave. Sprva so jo gojili na Kitajskem in iz kvalitetnih vlaken izdelovali vrvi in tekstil. Zaradi semen ter njihove uporabe v medicini, pa so jo kmalu zatem pričeli gojiti tudi v Indiji.

Sestava konopljinega olja

Konopljino olje vsebuje približno 80% esencialnih maščobnih kislin. Od tega 55% linolne kisline, bolj znane kot omega 6 maščobne kisline; 22% alfa linolenske kisline, znane kot omega 3 maščobne kisline ter 1-4% gama linolenske kisline, ki je pomembna za imunsko odpornost in zdravljenje kožnih bolezni.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline je moč najti tudi v drugih živilih, vendar ima konopljino olje pomembno prednost – razmerje nenasičenih maščobnih kislin je 3 : 1 (omega 6 : omega 3), medtem ko imajo druga rastlinska olja za človeka (ki ima razmerje 4 : 1) neugodno razmerje, in sicer 30 : 1. Torej se najbolj približa razmerju v človeškem telesu. Razmerje 3 : 1 priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Pozitivni učinki konopljinega olja

Zakaj konopljino olje pozitivno deluje na naše telo?

Raziskave so dokazale, da je konoljino olje zelo bogato z aminokislinami (vsebuje namreč kar osem različnih esencialnih aminokislin), z vitamini B kompleksa in vitaminom E. Konopljino olje ni enako hašiševemu olju in ga ne smemo enačiti z njim, saj niti približno nimata enakih učinkov na telo. Konopljino olje vsebuje okoli 90% nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega je potrebno omeniti tudi vsebnost linolne kisline, omenjeno olje jo vsebuje od 50 do 70%. Linolna kislina vam je mogoče neznan pojem, bolj znan vam je drugi izraz za to kislino – omega 6 maščobna kislina. Prav tako konopljino olje vsebuje tudi okoli 20% alfa-linolenske oziroma omega 3 maščobne kisline.

Konopljino olje za kožo

Konopljino olje se priporoča pri lajšanju težav suhe, razpokane in luskaste kože. Raziskave so pokazale, da vzrok suhe kože tiči v pomanjkanju esencialnih maščobnih kislin. Le-te lahko nadomestimo s kozmetičnimi izdelki, ki vsebujejo omega 6 maščobe. Gama linolenska kislina v olju pa je osnovnega pomena pri zaščiti in preprečevanju izgube vode v koži. Prav tako pospešuje regeneracijo na celični ravni. Regeneracija celic se s starostjo upočasni. Olje zmehča in pomiri kožo ter vpliva na boljšo elastičnost kože. Kožo naolji, zmanjša obseg luskaste kože in obnovi medcelične lipide. Olje tako pripomore k lajšanju težav, kot so luskavica, dermatitis, kožne brazgotine in izsušena koža.

Krema Vivo Oleo SENSITIVE je zelo bogata s konoplinim oljem, saj ga vsebuje kar 16%.