Imnski sistem

ZMANJŠAJTE VERJETNOST NAHODA ALI GRIPE

Dejstvo je, da je naš imunski sistem naša glavna obramba, in sicer ne samo pred manjšimi nadlogami, ampak tudi proti smrtno nevarnim boleznim. V resnici obsega zdrava imunska obramba učinkovit nadzorni sistem, ki išče in uničuje spremenjene celice, kot so na primer rakave celice. Povečini se ljudje ne zavedajo, zakaj jim sploh služi imunski sistem, in ga zelo pogosto tudi preveč zanemarjajo. Imunski sistem predstavlja namreč naš celoten organizem in nosi zelo veliko odgovornost.

Občutimo samo posledice njegovega uspešnega ali neuspešnega obrambnega delovanja. Kadar imunski sistem podleže tujim in patogenim snovem, pride do oslabitve in slednje do bolezni. Zaradi oslabitve se zelo težko zaščiti pred bakterijami in ni več zmožen kvalitetno zaščititi organizma pred boleznimi.

Delovanje sistema je dokaj zapleteno. Sestavljeno je iz več kot sto milijonov imunskih celic, ki branijo telo pred vdorom mikrobov in uničujejo patogene tujke, ki se uspejo prebiti vanj. Najpomembnejše med obrambnimi celicami so bele krvne celice. Nekatere izmed njih, imenovane makrofagi, kar požrejo tujke in druge škodljive snovi organizmu. Takemu procesu pravimo fagocitoza. Glavna funkcija obrambnega sistema je torej ta, da prepozna neznan tujek, aktivira obrambne celice in končno uniči te bakterije, ki škodijo telesu.

Okrepite svoj obrambni sistem!

Predvsem slab in nezdrav način življenja vpliva na slabše delovanje imunskega sistema. K slednjemu načinu življenja lahko prištevamo predvsem slabo in nezdravo prehrano, pretirane diete – stradanje, dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki, povečan stres, pomanjkanje spanca, kajenje in premalo gibanja.

Preden dokončno zbolite, lahko opazite nekatere manjše simptome oslabitve obrambnega sistema. Nekatere izmed njih so predvsem utrujenost, depresija, povečana občutljivost, bolečine v različnih predelih telesa, blažje zamašen nos in povečano izločanje izcedka, krhki in lomljivi nohti, izpadanje las in mastni ali pretirano suhi lasje.

Za okrepljen imunski sistem je pomembno, da se izogibate nezdravemu načinu življenja. Zavedajte se, da je vsaka bolezen zelo tesno povezana z vašim zdravjem in kvaliteto življenja. Če ste eden izmed ljudi, ki se redno prehranjujejo z mastno, nekoristno in na splošno nezdravo hrano, potem je čas, da hitro ukrepate. Zdrava prehrana je lahko tudi zelo užitna, poleg tega pa koristna in učinkovita za vaše telo.

Na srečo nam je narava dala na tisoče možnosti, da lahko svoj imunski sistem in na splošno zdravje ohranjamo v ravnovesju. Eden izmed mnogih dejavnikov, ki skrbijo za nas, je ravno česen. Česen namreč spodbuja sposobnost naravnih celic ubijalk za uničevanje tumorskih celic, z virusi okuženih celic in bakterij, ki vdrejo v telo. Povečuje tudi dejavnost makrofagov. Makrofagi so vrsta fagocitov – celic, ki obdajo in uničijo tuje snovi, vključno z mikrobi. Glede na slednje so izredno pomembni pri varovanju celotnega organizma. Česen poleg slednjega povečuje tudi dejavnost limfocitov, ki spodbujajo oslabljeno imunsko delovanje.

Interlevkin, ki je vrsta limfokina, povečuje zmožnost limfocitov t za uničevanje tumorskih celic. Običajno limfociti t v periferni krvi ne morejo uničiti tumorskih celic, lahko pa se pretvorijo in pridobijo dejavnost celic ubijalk. Znanstveniki pa so ugotovili tudi, da ima izvleček česna na bolnike z aidsom izreden vpliv. Zakaj? Česen namreč spodbuja dejavnost naravnih celic ubijalk, spodbuja dejavnost makrofagov in modulira odziv limfocitov t. V slednji kombinaciji sestavine izboljšajo zdravje bolnika z aidsom.

Česen pomaga krepiti imunski sistem z aktiviranjem makrofagov, topi sluz v pljučih, blaži prehlade, pomaga pri bronhitisu in celo zavira staranje. Verjamemo, da imate v svoji kuhinji česen in ga tudi redno uporabljate. Ampak ali poznate njegove neverjetne zdravilne moči? Se resnično zavedate, da česen krepi imunski sistem in celo izboljša zdravstveno stanje bolnikov z aidsom?

Makrofagi so celice, ki jih proizvaja imunski sistem in “požirajo” bakterije. V eni izmed znastvenih študij so udeleženci, ki so zaužili 600 mg staranega česna v prahu dnevno v obdobju 3 mesecev imeli povečano število makrofagov (lovilcev bakterij) v krvnem obtoku.

Česen so že tisočletja uporabljali kot naravni antibiotik – mnogo pred iznajdbo penicilina. Penicilin je bi po naključju odkrit šele leta 1928, kar je vodilo v dobo antibiotikov. Do takrat pa so se ljudje zdravili izključno z naravo.

Česen deluje tudi proti bakterijam, glivicam, kandidi in proti virusom. Zanimivo je, da česen pomori celo bakterije, ki postanejo odporne proti antibiotikom. Glede na to, da se čas močno spreminja in moderna zdravila nimajo moči proti modernim virusom, je mogoče čas, da pogledamo v zgodovino in se vrnemo k naravi, s katero so naši predniki preživeli tisočletja. Prispodoba, da je česen božanstvo narave, kar lepo zdrži.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja