Staran česen, Zdravo življenje

KAKO IZBOLJŠATI PREBAVNI TRAKT V LETU 2023

Če pogostokrat občutite napihnjenost, imate refluks, bolečine v želodcu ali pa je vaša prebava neredna, potem črevesje potrebuje pomoč. Odpadni material, ki se zadržuje v črevesju dalj časa povzroča gnitje in vrsto drugih problemov, npr. slabo prebavo, napihnjenost in posledično povečano telesno težo.  Kot prvo bi bilo dobro odstraniti določena živila, in sicer jajca, mleko in gluten, kot drugo pa v telo vnesti hrano, ki jo črevesje obožuje.

Jetra in črevesje

Pred vsakim razstrupljanjem bi morali skupaj s črevesjem očistiti tudi jetra. Jetrom in črevesju lahko pomagamo z uživanjem živil, ki spodbujajo njihovo delovanje in imajo očiščevalni učinek, pomagajo okrepiti imunski sistem, izboljšujejo prebavo ter povečujejo absorbcijo hranil in eliminacijo odpadkov iz telesa. Mednje sodijo: lanena semena, indijski trpotec, kumina, koriander, origano, ekološki peteršilj in glina za prehranske namene. Jetrom zelo ljuba začimba je tudi kurkuma, ki vsebuje snov kurkumin – ta aktivira proizvodnjo različnih encimov in antioksidativnih molekul ter preprečuje aktiviranje tistih, ki povzročajo vnetje. Ne samo, da se bodo popravili zgoraj našteti fizični znaki neugodja, izboljšave boste zaznali tudi na počutju in psihi.

V našem črevesju prebivajo dobre in slabe bakterije. V normalnih pogojih je njihovo razmerje 85 % : 15 % v korist dobrih bakterij. Dobre bakterije v telesu ohranjajo raven kandide pod nadzorom. Če pa se raven dobrih bakterij zmanjša ali pa je oslabljen imunski sistem, se lahko začne kandida prekomerno razmnoževati.

Kandida

Kandida je naravno prisotna glivica v našem telesu. Kandida je kvasovka, ki se običajno nahaja v majhnih količinah v ustih, črevesju in na koži. Problem nastane, ko se prekomerno namnoži. Možni pokazatelji, da se je v telesu razbohotila kandida, so beli tok, pogosta vnetja in srbeč občutek spolovila, vnetja mehurja, ledvic, sečnih poti, povzroča pa tudi težave s prebavo ter občutek napihnjenosti. Pa to je šele začetek. Kdor imam telo popolnoma zakisano, se mu lahko pojavi vrtoglavica, nespečnost, težave s hormoni, pogosto siljenje na jok, občutek nemoči in obupa, na dolgi rok pa začne pešati imunski sistem in popusti najšibkejši člen – kar pa lahko vodi v težka obolenja.

Kadar je raven kandide v telesu pod nadzorom, lahko normalno sobivamo z njo. Ko pa začne nenadzorovano rasti in se širiti, lahko povzroči celo vrsto težav. Najpogostejše ženske težave so bel tok, srbenje na intimnih delih, vnetje vagine, slab zadah, občutek napihnjenosti in slaba prebava.

Mogoče se vprašate, ali je kandida vzrok ali posledica?

Kandida je pod prvo posledica neravnovesja v prehrani – preveč bele moke, belih testenin, preveč mesa in absolutno premalo vlaknin ter probiotičnih bakterij; pod drugo pa je kandida pokazatelj neravnovesja na čustvenem področju. Kdor ima zakisano telo, ima tudi zakisane misli – torej je vzrok stres.

Vse naštete težave namreč izvirajo iz skupnega imenovalca – prizadeta sluznica. Kaj pa prizadene sluznico? Njen največji sovražnik razbohoten glivica kandida.

Česen ima antibakterijski učinek.

Ko se raven dobrih bakterij zmanjša, se na njihov račun poveča raven slabih bakterij. Razmerje 85:15 se lahko drastično spremeni in takrat je dobrih bakterij premalo, da bi lahko opravljale svojo nalogo pri nadzoru kandide.

Uporaba staranega česna je eden osnovnih korakov pri prekomernem razrastu kandide.

Redno jemanje pomaga zmanjšati raven slabih bakterij v črevesju, blaži težave s hemoroidi, pomaga pri razstrupljanju, vpliva na prebavo. Česen vsebuje tudi magnezij, ki pa je ključen mineral za celično presnovo – to je proces spreminjanja hrane v energijo. Pomanjkanje magnezija telo sporoča preko krčev in trzanja mišic. Magnezij pa je ključen mineral za vezavo kalcija, ta pa pripomore k razstrupljanju celega telesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja