Staran česen, Zdravo življenje

5 NASVETOV ZA ZDRAVO SRCE IN OŽILJE

Približno vsak drugi prebivalec razvitega sveta bo podlegel boleznim srca in ožilja. Koronarna bolezen je morilka številka ena in je najdražja bolezen, kar zadeva zdravstvene stroške v večini razvitih držav. Vodilni vzrok smrti zaradi koronarne bolezni je zapora ene od venčnih arterij. Arterije, ki oskrbujejo srčno mišico s hranili in kisikom, se najprej zožijo zaradi maščobnih oblog, končno pa zamašijo zaradi krvnega strdka.

Posledica slednjega je, da kri ne more več do predela srčne mišice in zato ta del odmre. Temu pravimo srčni infarkt. Če odmre prevelik del mišice, srce ne more več normalno delovati in bolnik umre. Podobno dogajanje lahko privede tudi do druge pomembne žilne morilke, možganske kapi. Če je v krvi preveč maščob in holesterola, se te v oblogah kopičijo v nežnem žilnem omrežju, ki se nahaja v možganih. Arterije postajajo vse ožje in pretok krvi skozi možgane vse slabši. Ena od žil se popolnoma zamaši, prizadeti del možganov pa ostane brez kisika in hranil.

Poznamo dva pomembna dejavnika, ki izredno povečujeta nevarnost za nastanek koronarne bolezni. Prvi dejavnik je visok krvni tlak in povečana krvna koncentracija holesterola. Izsledki intenzivnega preučevanja česna, ki so ga opravile številne mednarodne znanstvene skupine, kažejo, da česen učinkovito znižuje krvni holesterol in druge krvne maščobe, zmanjšuje nagnjenost k nastajanju krvnih strdkov in preprečuje koronarno bolezen.

Ali ste vedaeli, da staran česen pomaga pri ohranjanju zdravega srca in ožilja?

Česen pripomore k ohranjanju zdrave funkcije srca, krvnih žil in normalnega nivoja holesterola, ter vsebnosti maščob v krvi, izboljšuje prekrvavitev, redči kri, preprečuje arteriosklerozo, krepi krvne stene in tako preprečuje težave s krčnimi žilami.

Česen vsebuje vitamin C, ki krepi krvne žile. Najbolj pogost vzrok za nastanek slabega holesterola je prav povečana oksidacija – dober holesterol oksidira, zaradi pomanjkanja antioksidantov pa se poškodujejo tudi stene žil, na katere se lepi slab holesterol in tako maši žile. Krvni strdki so na žalost vzrok za srčne in možganske kapi.

Študije so nakazale, da ekstrakt staranega česna pomembno pomaga pri ohranjanju zdravega srca in ožilja, saj zmanjšuje možnost razvoja dejavnikov tveganja, ki pripeljejo do stanj, kot so ateroskleroza, nastanek plakov v koronalni arteriji, povišan holesterol in homocistein, povišan krvni tlak, oksidativni stres, poslabšanje žilne funkcije in cirkulacije. Ekstrakt staranega česna hkrati tudi pomaga pri ohranjanju zdravega in učinkovitega imunskega sistema, ohranja zdravo funkcijo jeter in živčnih celic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja